Fortresse Holland opent haar deuren met Stroomversnelling.

Fortresse Holland, Openluchtmuseum Hellevoetsluis viert haar officiële opening met de buitententoonstelling Stroomversnelling, inclusief virtuele tijdlijn! Fortresse Holland is een samenwerking tussen Droogdok Jan Blanken, Ramtorenschip Buffel en het Stadsmuseum Hellevoetsluis.

Vanaf zaterdag 14 augustus 2021 ben je van harte welkom op het buitenterrein van Droogdok Jan Blanken om je onder te dompelen in de maritieme historie en het erfgoed van Hellevoetsluis aan de hand van verhalen rond 400 jaar Haven. Je maakt een beeldende trip door de eeuwen heen, langs hoogtepunten, zeeslagen, (wereld)oorlogen, technische ontwikkelingen, politieke beslissingen, vlotenparades, handelssuccessen, rampspoed en spraakmakende historische figuren.

Buitententoonstelling

Bij Stroomversnelling nemen we je mee op een reis door de tijd vanaf 1597. Op het terrein van Droogdok Jan Blanken worden de topstukken uit het Stadsmuseum gepresenteerd; Vanaf het moment van oplevering van de vestinghaven in 1621, tot aan de opening van de Haringvlietdam in 1971 en de overgang naar de zoetwater recreatiehaven.

Je maakt een beeldende trip door de eeuwen heen, langs hoogtepunten, zeeslagen, (wereld) oorlogen, technische ontwikkelingen, politieke beslissingen, vlotenparades, handelssuccessen en rampspoed. Vanzelfsprekend passeren ook diverse spraakmakende historische figuren de revue. Stapje voor stapje kom je dichter bij het hier en nu en zal je de waarde van Droogdok Jan Blanken, de voormalige Rijkswerf en het bruisende leven in de vestinghaven (nog meer) erkennen.

 

Virtuele tijdlijn

Onderweg tref je een aantal QR-codes die je kunt scannen met je smartphone, om online nog dieper in de virtuele tijdlijn en in de achtergronden te duiken. Je maakt zo direct kennis met een belangrijk deel van de geheel vernieuwde website van Fortresse Holland.

 

Je bezoek

De buitententoonstelling vind je op terrein Droogdok Jan Blanken, Dokweg 5 te Hellevoetsluis. Doordeweeks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en in het weekend van 13.00 uur tot 16.30 uur. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig. Daarnaast zijn er gedurende de openstelling rondleidingen te boeken, die te boeken zijn via deze website.

 

Virtuele tijdlijn mogelijk gemaakt door: Kickstart Cultuurfonds, Gemeente Hellevoetsluis, DeltaPORT Donatiefonds, Mondriaan Fonds en GeK.
Realisatie buitententoonstelling: Kinkorn, Voorne-Putten verhuur & events
Onderzoekers en tekstschrijvers: Bob Benschop, Daniëlle Hoebe, Rich van Kralingen, Teun Lageweg, Imke van Herk, Monique van de Wijdeven, Róbin van de Wetering en Dominique Sonneveld.