Het Droogdok

Het Droogdok Jan Blanken is een droogdok dat tussen 1798 en 1822 onder leiding van Jan Blanken is gebouwd in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis. Hellevoetsluis was eeuwenlang een marinehaven, waar het onderhoud van schepen van groot belang was. Jan Blanken ontwierp voor dit onderhoud een bijzonder dok, dat gebruikt maakt van nieuwe technieken. Zo werd voor het leegpompen van het dok een stoommachine gekocht bij het bedrijf van James Watt.

Vandaag de dag is het dok te bewonderen bij een bezoek aan de Museumloods van Fortresse Holland. In het museum leer je meer over Jan Blanken zijn leven en werk. Met een rondleiding bezoek je de donkere gangen onder het droogdok. Een compleet dagje uit voor jong en oud.

Ontvangsten en vergaderen

Fortresse Holland biedt een unieke ontvangstlocatie in het hart van de vestinghaven, met uitzicht op het historische droogdok, historische museumschepen en een prachtige haven.

De maritieme geschiedenis die zich afspeelde in Hellevoetsluis heeft tot op de dag van vandaag invloed op de economische ontwikkeling van Nederland. Graag vertellen we jou en je gasten het fascinerende verhaal van de haven van Hellevoetsluis van toen en nu. In de ruimte van ons museum voel en zie je wat innovatie, hard werken, ondernemen en creativiteit is. Een bron van inspiratie voor de dag van morgen.