Fortresse Holland, Openluchtmuseum Hellevoetsluis

Fortresse Holland is een museaal themapark waar maritieme historie en kustverdediging samenkomen. De komende tijd werken we intensief samen met diverse lokaal maatschappelijke en museale partijen zoals Stichting Ramtorenschip Buffel, Droogdok Jan Blanken en Stadsmuseum Hellevoetsluis om aan een gezamenlijke toekomst te werken. Hier wordt erfgoed beheerd en behouden dat getuigt van een tot de verbeelding sprekende geschiedenis van Hellevoetsluis, met de focus op haar ontwikkeling als vestinghaven.

Op locatie maken we de rijke collectie aan gebouwen, schepen, objecten en documenten op eigentijdse wijze toegankelijk voor een breed publiek. Daarnaast worden er educatieve en informatieve programma’s voor op school ontwikkeld en organiseren we gedurende het jaar diverse activiteiten voor toeristen, gezinnen en inwoners van Hellevoetsluis.

Fortresse Holland heeft als doel om de grote betekenis die Hellevoetsluis als marine- en vestinghaven eeuwenlang voor Nederland heeft vervuld de komende jaren regionaal en nationaal te exploiteren.

Het bezoekerscentrum van het Droogdok Jan Blanken zal in de komende tijd een gigantische gedaantewisseling gaan krijgen. Alles wordt volledig hernieuwd en verbouwd tot een volwaardig museum. Het stadmuseum Hellevoetsluis en het droogdok Jan Blanken vormen samen Fortresse Holland, het nieuwe openluchtmuseum van Hellevoetsluis.

Met speciale dank aan alle fondsen die afgelopen tijd hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Fortresse Holland en de verbouwing mogelijk maken: Fonds Cultuur Participatie | MondriaanFonds | Cultuurfonds | Kickstart Cultuurfonds | Samenwerkende Maritieme Fondsen | Vriendenloterij | Ondernemend NL | Provincie Zuid-Holland (Erfgoedlijnen)

 

Het ontwerp

Een blik op de toekomst... ontdek meer

Onze museumzalen zijn thematisch georganiseerd en bieden een meeslepende ervaring met panelen, objecten, multimedia en interactieve displays. Wat betreft de museale presentatie en inrichting van de Museumloods heeft Bureau Kinkorn een concept ontwikkeld en eerste schetsen gemaakt. Ons doel is om een boeiende en inspirerende omgeving te bieden waar bezoekers kunnen leren, ontdekken en genieten. Bij het ontwerpen van de indeling hebben we zorgvuldig nagedacht over een logische en boeiende route. Onze museumzalen zijn thematisch georganiseerd en bieden een meeslepende ervaring met objecten, multimedia en interactieve displays.
De Werkplaats

De Werkplaats

De Werkplaats

De interactieve werkplaats is opgezet rond diverse technieken uit de negentiende eeuwse maritieme wereld. De vormgeving van de werkplaats is geïnspireerd op de oorspronkelijke smederij op de Marinewerf van Hellevoetsluis. De opkomst van staal, klinken en smeden komen aan bod in de opstellingen. Kinderen komen spelenderwijs met de onderwerpen in aanraking. Via deze opstelling kunnen gezinnen met kinderen, groepen en scholen zelf actief ervaren hoe diverse technieken uit de negentiende eeuwse maritieme wereld werden gebruikt en waarom ze tot op de dag van vandaag van belang zijn.

De Tijdlijn van Hellevoetsluis

De Tijdlijn van Hellevoetsluis

De Tijdlijn van Hellevoetsluis

De Tijdlijn wordt als een beeldverhaal vormgegeven. Het toont opeenvolgende jaren en belangrijke gebeurtenissen. Daardoor krijgt de bezoeker een duidelijk overzicht vanaf de eerste bewoning van Hellevoetsluis tot heden. Te zien is de groei van de verdedigingswerken, het ontstaan van de Rijkswerf en de afbraak ervan, het vertrek van de Marine naar Den Helder en de gevolgen daarvan voor de stad. Deze tijdlijn refereert aan objecten in de collectie en bevat de volgende onderwerpen: de vestingwerken, de Tachtigjarige Oorlog, de Gouden Eeuw, de Rijkswerf, de Tweede Wereldoorlog en de jachthaven.

Maquette van de Rijkswerf

Maquette van de Rijkswerf

Maquette van de Rijkswerf

De grote stadsmaquette vormt een bijzonder object van waaruit de bezoeker met gebruikmaking van AR en VR zelf een rol pakt in het leven van Hellevoetsluis. Deze maquette van groot formaat is het meest belangrijke object in het museum. Het is aansprekend en laagdrempelig. De bezoeker weet direct waar hij/zij zich bevindt en ziet alles voor zich waarover hij/zij meer te weten gaat komen in het museum. De maquette werd in 1888 gemaakt door een getalenteerde ambachtsman van de Rijkswerf en behoort tot nu tot de collectie van het Rijksmuseum. Deze unieke maquette wordt in langdurige bruikleen afgestaan, mits voldaan kan worden aan de conserverende voorwaarden van het Rijksmuseum. Met de inzet van AR komt de maquette tot leven. Bewegende scènes tonen historische taferelen: oefeningen en exercities van de marine op de kade, het lossen van schepen en het schutten van de zeesluis, het binnenvaren en aanleggen. De bezoeker stapt als het ware in een tijdmachine. Elk scherm is gericht op een andere plek en toont andere gebeurtenissen. Met behulp van beschikbare tablets worden op verschillende plaatsen personen getoond in hun dagelijkse bezigheden op de werf. De verschillende beroepen, maar ook de relatie met de stad wordt verder uitgelegd. De maquette, die toentertijd gemaakt werden om overzicht en inzicht te geven, hebben tegenwoordig dezelfde functie. Anno nu word de maquette geactualiseerd met toevoeging van innovatieve belevingstechniek.

Jan Blanken en het Droogdok

Jan Blanken en het Droogdok

Jan Blanken en het Droogdok

De presentatie over Jan Blanken plaatst de Industriële Revolutie in de Nederlandse context. Jan Blanken wordt gezien als de grondlegger van Rijkswaterstaat. Onder Koning Willem I bracht hij grote werken tot stand. Tot op heden zijn de prestaties van Jan Blanken onderbelicht. De Museumloods is de uitgelezen plek om hier verandering in te brengen, met uitzicht op zijn eigen meesterwerk: het nog steeds in werking zijnde droogdok en het pomphuis en het stoomgemaal. Er zijn drie thema’s uitgelicht: het droogdok, zijn pioniersrol en zijn werken die nog steeds de grondslag zijn voor de waterstaatkundige inrichting van Nederland. In deze presentatie staan uitgelichte objecten in monumentale vitrines, zijn er grote maquettes van een droogdok en technische onderdelen van het droogdok opgesteld zoals een werkend stoomgemaal en een schipdeur.  Op de achtergrond worden een aantal tekentafels geplaatst. Deze plaatsing wordt zorgvuldig gekozen zodat de bezoeker uitkijkt op het droogdok. Op de tekentafels bevinden zich schetsen van zijn uitvindingen. Met behulp van ingebouwde beeldschermen zijn een aantal tekeningen geanimeerd. Op deze manier worden de werking van onder meer een stoomgemaal inzichtelijk gemaakt.

2022

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. ... ontdek meer

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bij het inrichten van ons museum streven we ernaar om een boeiende en meeslepende ervaring te creëren voor al onze bezoekers tot in de details. Dit kunnen we creëren door de steun van alle fondsen die afgelopen tijd hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Fortresse Holland en de verbouwing mogelijk maken: Fonds Cultuur Participatie | MondriaanFonds | Cultuurfonds | Kickstart Cultuurfonds | Samenwerkende Maritieme Fondsen | Vriendenloterij | Ondernemend NL | Provincie Zuid-Holland (Erfgoedlijnen)
De grote ontruiming

De grote ontruiming

De grote ontruiming

Bij een grote verbouwing hoort ook een grote opruimdag. Voordat de aannemers de bouwkundige verbouwing kunnen beginnen moet de gehele loods leeg zijn. Met de hulp van een grote groep trouwe vrijwilligers is de oude expositie afgebroken, de schermen en lampen gedemonteerd, de collectie ingepakt en verhuisd en zijn alle andere meubels uit de ruimtes gehaald. Uiteraard sluiten we af met een gezamenlijke lunch na het harde werken.

Fondsen en subsidies

Fondsen en subsidies

Fondsen en subsidies

Fortresse Holland is inmiddels al enige tijd bezig met het uitvoeren van de plannen voor het inrichten van een Museumloods te verwezenlijken. Er is een fors bedrag aan subsidies toegezegd door verschillende instanties, maar door gestegen bouwprijzen, stevige eisen aan de klimaat-installaties vanuit het Rijk en een ambitieus ontwerp vergt het veel passen en meten om de plannen binnen de beschikbare budgetten te kunnen realiseren.

Met speciale dank aan alle fondsen die afgelopen tijd hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Fortresse Holland en de verbouwing mogelijk maken: Fonds Cultuur Participatie | MondriaanFonds | Cultuurfonds | Kickstart Cultuurfonds | Samenwerkende Maritieme Fondsen | Vriendenloterij | Ondernemend NL | Provincie Zuid-Holland (Erfgoedlijnen)

 

Ontwerpen in detail

Ontwerpen in detail

Ontwerpen in detail

Na het vaststellen van het definitief ontwerp kan het ontwerpen in detail gaan beginnen. Stukje bij beetje worden allen onderdelen van de inrichting van de museumloods uitgetekend, uitgerekend en worden de materialen gekozen. Een zorgvuldig proces wat word begeleid door ontwerper Kinkorn en gerenommeerde interieurbouwer Kloosterboer.Tegelijkertijd gaat Kloosterboer de goedgekeurde onderdelen van de expositie in zijn werkplaats fabriceren. Het geheel van de expositie wordt dan in oktober en november in het Museum geplaatst en aangesloten op de elektriciteit.

2023

De verbouwing

De grote transformatie gaat van start... ontdek meer

De grote transformatie gaat van start. We zijn verheugd om aan te kondigen dat ons museum momenteel een spannende verbouwing ondergaat. Met als doel onze bezoekers een nog betere ervaring te bieden, transformeren we de ruimtes om ze moderner, interactiever en boeiender te maken. We creëren nieuwe tentoonstellingsruimtes, upgraden technologieën en verbeteren de toegankelijkheid. We danken onze bezoekers voor hun geduld tijdens de verbouwing en kijken ernaar uit om hen binnenkort te verwelkomen in ons vernieuwde museum.
De verbouwing van de Museumloods is in volle gang! 

De verbouwing van de Museumloods is in volle gang! 

De verbouwing van de Museumloods is in volle gang! 

Aannemer de Bruijne, Hoppebrouwers en Barendregt werken hard aan het bouwkundige, installatie- en elektrawerk. Zodra zij hun werkzaamheden hebben afgerond kan ontwerpbureau Kinkorn en decorbouwer Kloosterboer Decor aan de slag met de inrichting en de museale objecten in samenwerking met onze collectie medewerkers.

Daarin spelen de maquettes van de haven van Hellevoetsluis, van het droogdok en het pompgebouw een belangrijke rol. De maquettes zijn eigendom van het Rijksmuseum en worden weer in bruikleen aan de museumloods gegeven. Om de kwaliteit te blijven waarborgen wordt er een speciaal klimaatsysteem gebouwd om de maquettes te kunnen tentoonstellen.

De transformatie

De transformatie

De transformatie

Het schilderwerk is van start gegaan. Een grote transformatie word in gang gezet. Alle wanden, plafonds en deuren krijgen een strakke donkere antraciet kleur. Door de kleur komt het ontwerp van Kinkorn langzaam tot leven. Vrijwilligers merken al op dat de kleur echt perfect is voor het uitlichten van objecten.

2023

De inrichting

Volg de inrichting op de voet... ontdek meer

Blijf ons volgen, want er staat spannende en uitgebreide verandering op het programma: de inrichting! Als museum bereiden we ons voor om nieuwe tentoonstellingen te presenteren die je zeker niet wilt missen. We werken aan boeiende thema's, intrigerende kunstwerken en fascinerende historische stukken. Onze toegewijde team van curatoren en experts werken hard om een verrijkende en inspirerende ervaring te creëren voor onze bezoekers.
Van rechts naar links

Van rechts naar links

Van rechts naar links

De transformatie is in volle gang! Het museum ondergaat een indrukwekkende verandering, met dank aan het toegewijde team van Kloosterboer Decorbouwer.
In de eerste fase is de rechter museumzaal aan de beurt. Hier komt een interactieve werkplaats voor kinderen, een tentoonstelling met bijzondere maquettes van het Rijksmuseum en een tentoonstelling over het leven en werk van Jan Blanken, de maker van het Droogdok.

Kleine experts

Kleine experts

Kleine experts

In 2023 is er een team samengesteld met vrijwilligers die aan de slag gaan met de interactieve werktafels in de Museumloods. In dit team wordt er bepaald wat voor opdrachten kinderen gaan uitvoeren en hoe dit er precies uit ziet.
Gelukkig kreeg de groep hulp door de belangrijkste critici – de kinderen! De bruisende ideeën zijn beoordeeld en goedgekeurd door de experts zelf.
Deze ideeën zorgen niet alleen voor een stimulerende leeromgeving, maar laten ook ruimte voor de verbeelding.

De opening

De Missie... ontdek meer

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen en je te verrassen met ons nieuwe museum!
Tijdlijn: Verbouwing Museumloods

Tijdlijn: Verbouwing Museumloods

Tijdlijn: Verbouwing Museumloods