14 augustus 2021 t/m voorjaar 2022
op het buitenterrein van Droogdok Jan Blanken

Kom kennismaken met het vernieuwde openluchtmuseum en neem vanaf 14 augustus een kijkje bij Stroomversnelling! Een buitententoonstelling met virtuele tijdlijn, geschikt voor jong en oud, waarin we het verhaal van 400 jaar Haven ontsluiten. Je kunt je hier geheel coronaproof onderdompelen in het erfgoed van Hellevoetsluis en haar maritieme historie.

 

Buitententoonstelling

Bij Stroomversnelling nemen we je mee op een reis door de tijd vanaf 1597. Op het terrein van Droogdok Jan Blanken worden de topstukken uit het Stadsmuseum gepresenteerd; Vanaf het moment van oplevering van de vestinghaven in 1621, tot aan de opening van de Haringvlietdam in 1971 en de overgang naar de zoetwater recreatiehaven.

Je maakt een beeldende trip door de eeuwen heen, langs hoogtepunten, zeeslagen, (wereld) oorlogen, technische ontwikkelingen, politieke beslissingen, vlotenparades, handelssuccessen en rampspoed. Vanzelfsprekend passeren ook diverse spraakmakende historische figuren de revue. Stapje voor stapje kom je dichter bij het hier en nu en zal je de waarde van Droogdok Jan Blanken, de voormalige Rijkswerf en het bruisende leven in de vestinghaven (nog meer) erkennen.

Virtuele tijdlijn

Onderweg tref je een aantal QR-codes die je kunt scannen met je smartphone, om online nog dieper in de virtuele tijdlijn en in de achtergronden te duiken. Je maakt zo direct kennis met een belangrijk deel van de geheel vernieuwde website van Fortresse Holland.

Je bezoek

De buitententoonstelling vind je op terrein Droogdok Jan Blanken, Dokweg 5 te Hellevoetsluis. Doordeweeks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en in het weekend van 13.00 uur tot 16.30 uur. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en reserveren is niet nodig.
Daarnaast zijn er gedurende de openstelling rondleidingen te boeken, die te boeken zijn via deze website.

 

Virtuele tijdlijn mogelijk gemaakt door: Kickstart Cultuurfonds, Gemeente Hellevoetsluis, DeltaPORT Donatiefonds, Mondriaan Fonds en GeK.
Realisatie buitententoonstelling: Kinkorn, Voorne-Putten verhuur & events
Onderzoekers en tekstschrijvers: Bob Benschop, Daniëlle Hoebe, Rich van Kralingen, Teun Lageweg, Imke van Herk, Monique van de Wijdeven, Róbin van de Wetering en Dominique Sonneveld.