Een verfschets van Hellevoetsluis: de kringloopvondst van Wim

In de schatkamers van een Vlaardingse kringloop ontdekte beeldend kunstenaar Wim van Willegen een verborgen juweeltje: een schilderij van bescheiden formaat, zo’n 35 bij 20 centimeter. In eerste instantie trof het hem als een simpel, maar vaardig olieverfschilderij. Echter, bij nadere inspectie ontdekte hij tot zijn verbazing dat het een treffende weergave was van Hellevoetsluis.

“Ik vermoed dat het uit de jaren 30 komt,” speculeert Wim, terwijl hij vertelt over zijn ontdekking. Het havenbeeld omvat onder anderen de vuurtoren en het Marine Hospitaal, dat jaren geleden door brand verloren is gegaan. “De maker, Van den Heuvel uit Alkmaar, schijnt hier wel bekend te zijn. Het is een goed werk.”

Wim, bekend om zijn karakteristieke zeefdrukken van stadsgezichten, waaronder ook Hellevoetsluis, heeft een scherp oog voor detail en compositie. “Ik krijg de indruk dat het niet echt een zelfstandig schilderij is maar meer een olieverfschets. Puur compositorisch om te kijken of het de moeite waard was om een groter schilderij van te maken.”

Het schilderij kreeg echter niet meteen de erkenning die het verdiende. De kunstenaar hoopt dat dit vaardige werk in de tentoonstelling “Parels van Zolder” herkenning en waardering zal oproepen. Ondanks dat hij buiten de naam niet veel kon achterhalen over de maker, benadrukt Wim het belang van het tonen van dit stukje geschiedenis: “Ik denk dat het belangrijk is om de geschiedenis van deze omgeving te laten zien want het is natuurlijk ook een prachtige plek. Dit schilderij laat een herkenbaar Hellevoetsluis zien en daarbij een echt tijdsbeeld.”

Met zijn artistieke waardering voegt Wim van Willegen een waardevolle dimensie toe aan de tentoonstelling, waar dit bescheiden schilderij een vergeten meesterwerk wordt. Meer van zijn eigen kleurrijke werk kun je ontdekken op zijn website: https://www.wimvanwillegen.nl