De Museumloods van Fortresse Holland Openluchtmuseum Hellevoetsluis presenteert twee vaste tentoonstellingen: De IJzeren Eeuw en de Tijdlijn van Hellevoetsluis.

DE IJZEREN EEUW

Laat je meenemen op een reis naar het hart van de IJzeren Eeuw, waarin ijzer even onmisbaar wordt voor onze behoeften als de lucht, het water en het vuur. Ontdek het belang van de Rijkswerf van Hellevoetsluis en het Droogdok van Jan Blanken, waar schepen werden gerepareerd en onderhouden. Beleef de vaardigheden en expertise van de ambachtslieden die het voor moderne schepen mogelijk maakten om de wereldzeeën te trosteren. Van het stenen Droogdok tot ijzeren pompen, van breeuwen tot smeden, hier ontdek je Hellevoetsluis in haar bloeiperiode tijdens de Ijzeren eeuw.

Droogdok Jan Blanken

In 1798 krijgt waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken toestemming om de marinewerf in Hellevoetsluis te moderniseren en een gloednieuw Droogdok aan te leggen. Ontdek waar het dok voor nodig was, hoe het Droogdok werkt door middel van animaties en welke invloedrijke mensen hier hun steentje aan hebben bijgedragen.

 

 

 

De Rijkswerf maquette

Als grootste werkgever van Hellevoetsluis is de Rijkswerf het kloppend hart van de marinehaven. Tijdens de Franse Tijd wordt er veel geld gestoken in de marinehaven, waardoor Hellevoetsluis beschikt over een moderne werf met een gloednieuw Droogdok. Deze maquette neemt je mee op een ontdekkingsreis door de Rijkswerf. Via de animaties die gestart kunnen worden met de tablet maak je kennis met de verschillende afdelingen van de werf, de ijzeren scheepmakerij, het kanonnenpark en de marine met zijn activiteiten op en rond hun opleidingsschepen.
Maquette in bruikleen van het Rijksmuseum Amsterdam.

Werkplaats De IJzeren Eeuw

De vele innovatieve technieken uit de IJzeren Eeuw brengen veel nieuwe beroepen met zich mee. De werkplaatsen zien er plots heel anders uit: gevuld met stoommachines, bergen met kolen en grote vuren voor het smelten van ijzer. In plaats van getimmer en geschaaf klinkt er nu het geluid van ijzer op ijzer. Word een stoere smid of een creatieve scheepstekenaar en maak de mooiste creaties met behulp van innovatieve technieken. Ga zelf aan de slag in de werkplaats De IJzeren Eeuw!

DE TIJDLIJN VAN HELLEVOETSLUIS

Vaar door de tijd en ontdek de rijke historie van Hellevoetsluis. Van zeeslagen tot kustverdediging, van rampen tot overwinningen. Bewonder de overblijfselen van onze vroege geschiedenis en leer over het alledaagse leven door de eeuwen heen. Maak kennis met opmerkelijke inwoners die de stad hebben gevormd en laat je inspireren door hun prestaties. De schepen nemen je mee op reis door de geschiedenis van Hellevoetsluis.

 

 

Koop nu je tickets

Koop nu je tickets