De groene vuurtoren: het familieverhaal van Simon

Op de zolder van Simon Speelman ligt een schat die meer vertelt dan alleen het verhaal van zijn familie. Het gaat om een schilderij van de havenentree van Hellevoetsluis, dat zijn oom ontving bij zijn afscheid als burgemeester. Dit kunstwerk werpt een uniek licht op de geschiedenis van Hellevoetsluis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het schilderij, dat oorspronkelijk de muren sierde bij Simons oma, werd een erfstuk dat deel uitmaakte van de nalatenschap. Simon reflecteert op zijn parel: “Ik vond het een leuk schilderij omdat ik toen al in Hellevoetsluis woonde’’. Zijn oom, Cornelis Jan van Bommel, ontving het als een eervol afscheidscadeau van de gemeente Hellevoetsluis. Het beeld van de havenentree uit die tijd is geschilderd met een opmerkelijke groene vuurtoren. Er zijn weinig beeltenissen van de groene vuurtoren, die in de Tweede wereldoorlog groen geschilderd is om hem te camoufleren. Zijn vrouw vult aan: ‘’Als je eenmaal de mensen op het schilderij hebt gezien, blijf je ernaar kijken’’.

 

Het schilderij is gesigneerd met C. Visser. Deze kunstenaar is tot op heden voor Simon een onbekend figuur. Simons zoektocht leverde weliswaar de naam op, maar de details bleven vaag. Na onderzoek blijken er meerdere versies van het schilderij te zijn gemaakt door lokale schilder C. Visser.

De mogelijkheid dat dit kunstwerk een plek krijgt in het museum van Hellevoetsluis brengt opwinding met zich mee. Simon, die normaal gesproken niet snel zou reageren op oproepen in de krant, is nu verheugd dat zijn familiegeschiedenis en dit bijzondere schilderij mogelijk een breder publiek zullen bereiken. ‘’Nu krijgt het in ieder geval meer functie dan bij ons op zolder naast de lege dozen.”

Hij hoop dat het publiek zal zien “‘Hoe groot de veranderingen zijn. Want dat is verbazingwekkend, de wereld veranderd steeds sneller.” Simon vult aan dat het schilderij misschien nu niet meer terug naar zijn zolder verhuist. Hij vindt hem nu toch weer bijzonder: ‘’Nu gaat het toch weer leven op een of andere manier.’’