Verzamelvreugde: de koperen schatten van Rich

Eén van de opmerkelijke vondsten is de roodkoperen doofpot van Rich van Kralingen. Deze doofpot heeft de Tweede Wereldoorlog en de inundatie doorstaan en werpt een nieuw licht op de ervaringen van de gewone mensen in Hellevoetsluis tijdens de oorlog.

Rich vertelt: ‘’Dit object is gemaakt van roodkoper en messing, gemaakt als huisvlijt door J. Polij korporaal machinist bij de marine. Hij woonde op de Molenweg 7 in Nieuw-Helvoet. In verband met het verplicht inleveren van metalen en radio’s aan de Duitse bezetting in 1942, heeft Polij dit voorwerp in zijn tuin begraven, die in 1944 ook nog eens door de inundatie onder water kwam te staan. Na terugkomst van zijn dienst in 1945 heeft Polij het weer opgegraven en in een schuurtje opgeborgen’’.

Nadat hij overleed kwam het object in de handen van Rich’s schoonmoeder terecht, waardoor het uiteindelijk in Rich’s bezit is gekomen. Hij heeft het in 1970 zelf gerestaureerd en beschouwt het als één van zijn meest bijzondere bezittingen, vanwege het verhaal dat het vertelt over de geschiedenis van Hellevoetsluis. De doofpot zal met twee andere bijzondere voorwerpen uit Rich zijn collectie worden gepresenteerd bij de tentoonstelling Parels van Zolder in de Museumloods van Fortresse Holland.