Schatzoeken: De Metaaldetectie collectie van Menno

Hellevoetsluis herbergt niet alleen een rijke geschiedenis, maar ook een gepassioneerde amateurarcheoloog, Menno Jobse, die de stad heeft verrijkt met de ontdekking van historische schatten. Zijn vondsten variëren van een trouwmunt tot een bijzondere broche, voorwerpen die een uniek licht op het verleden van deze havenstad schijnen.

“Ik voel me als ‘amateurarcheoloog’ vereerd dat er nu een platform is waar de schatten van onze stad zichtbaar zijn voor het publiek.” Menno hoopt dat hij hiermee de jeugd aanmoedigt om ‘’lekker relaxed te gaan zoeken met een metaaldetector, met respect voor boeren en akkers; dit zijn immers de plekken waar de schatten liggen.”

Menno merkt op dat mensen over het algemeen geïnteresseerd zijn in zijn ontdekkingen en stiekem zelf al jaren een detector willen hebben. Echter, tijdgebrek en gezinsverplichtingen weerhouden velen ervan om deze passie te volgen. Zonde volgens Menno want; “Elke keer als de detector afgaat, ontstaat er spanning en vraag je je af: ‘Wat gaan we nu blootleggen?’ En als je dan echt iets vindt, ga je op onderzoek uit.”

 

Terwijl Menno soms jaartallen op objecten ontdekt, bijvoorbeeld op de munt uit 1797, benadrukt hij het belang van het onthullen van het verhaal achter elke vondst. Of het nu gaat om een eeuwenoude kanonskogel of een verfijnde zilveren knoop, elk item draagt bij aan het weven van het levendige tapijt van Hellevoetsluis’ geschiedenis en identiteit.

Het exposeren van deze vondsten in het museum speelt een cruciale rol in het belichten van de historische betekenis van Hellevoetsluis. “Het was een echte vestingstad waar handel werd gedreven en schepen voor anker lagen om handel te bedrijven in het verre Indië,” benadrukt Menno. Zo geeft het museum een inkijkje in de eens zo belangrijke rol van de stad.

Menno hoopt dat de tentoongestelde vondsten aan het publiek tonen hoe waardevol Hellevoetsluis is geweest. Met vastberadenheid kondigt hij aan: “Ik zal zeker in de toekomst nog meer vondsten blootleggen en andere instanties op de hoogte brengen.”