Gevonden geschiedenis: De kanonskogel van Leonoor

In de stad Hellevoetsluis, waar de geschiedenis voelbaar is in de straten en vestingwerken, heeft Leonoor Hoenderkamp onlangs een opmerkelijke ontdekking gedaan die de rijke historie van de stad verder verrijkt. Een kanonskogel, begraven onder de grond van de wallen die ooit werden gerenoveerd, is nu het pronkstuk van een bijzondere vondst.

Leonoor deelt haar opwindende verhaal: “Toen de wallen werden gerenoveerd werden de zijkanten netjes afgegraven en strak gemaakt, en toen zagen we een soort half rond object uit de grond steken. Dus toen we het eruit haalden, zagen we een grote bonk roest. Het zag er natuurlijk oud uit omdat het roestig was en was toch wel een beetje een ronde bol met wat klonten. Ik had, toen ik hier kwam wonen, begrepen dat voor mijn deur vroeger de kanonnen stonden opgesteld. Dus ja, toen dacht ik wel, ja dat zou wel eens een kanonskogel kunnen zijn.” Leonoor is het gevonden object gaan schoonmaken en toen was het overduidelijk dat het ging om een kanonskogel.

De vondst heeft ook de aandacht getrokken van vrienden en kennissen. Leonoor deelt: “Ja, ze vinden het supergaaf, echt wouw! Gewoon voor je deur. Als ik ze de kogel in hun handen geef, is iedereen altijd verbaasd over hoe zwaar het is. Kinderen vinden het vooral te gek, echt gaaf.”

Op het besef dat dit object mogelijk museumwaardig is, merkt Leonoor op: “Ik dacht wel gelijk, oh… we hebben echt wel wat bijzonders gevonden. Ik ken de toen nog genaamd oudheidskamer in Hellevoetsluis waar er kanonnen voor de deur liggen. Ik wist ook dat ze daar binnen kanonskogels hadden.” Ze vervolgt: “Maar ik wilde het graag zelf houden omdat zoiets gewoon voor mijn deur lag! Dan ondervind je echt dat je in een historische omgeving woont.”

 

Over de leeftijd en herkomst van het object deelt Leonoor: “De oudheidskamer heeft me dit niet per sé kunnen vertellen. Maar aangezien hier veel uit 1800 komt, dacht ik al dat het misschien dezelfde periode was.” Later kwam ze in contact met een kanonnenexpert die kon bevestigen dat de kanonskogel bij een 12 ponder hoorde.

Door de vondst kwam Leonoor tot de ontdekking dat meer mensen kanonnen in hun tuin hebben staan. Dit geeft een nieuw perspectief op het historische gebruik van kanonnen in de regio.

Gevraagd naar de rol van het museum in Hellevoetsluis bij het tonen van het object, zegt Leonoor: “Nou ik denk dat dit wel heel leuk is zo met het verhaal erbij, dat de historie hier blijft leven.”

Gevraagd naar zijn reactie op de mogelijkheid om het object in het museum te presenteren, zegt de ontdekker: “Ja geweldig! Maar niet te lang hoor, ik vind het voorlopig nog wel heel leuk om hem thuis te hebben.”