‘’Alle ontdekkingen, van metaal of niet, vertellen een verhaal.”

Het rinkelen van de metaaldetector, het opwindende gevoel van het onbekende – voor velen is dit de start van een avontuurlijke speurtocht naar historische schatten. In dit artikel delen we de ervaringen van een gepassioneerde detectorist die de geschiedenis van Hellevoetsluis nieuw leven inblaast, Jasper Piena.

“Alles is gevonden met de metaaldetector” legt Jasper uit, maar “Alle ontdekkingen, of ze nu van metaal zijn of niet, vertellen een verhaal”.

De Groothoek, een gebied dat overvloeit met geschiedenis, heeft vele vondsten opgeleverd. “Dat is echt zo’n stortveld geweest. Daar heb ik al die knopen gevonden, en de musketkogels en de zegels,” vertelt hij, refererend aan zijn overvloedige vondsten op dit terrein. Naast het verzamelen van historische artefacten, ruimt hij ook op, waardoor hij onbedoeld een bijdrage levert aan het behoud van de natuur.

 

 

“Je moet altijd geduld hebben, niet gelijk na drie vondsten aluminium denken van: dit land is niks, ik loop door,” adviseert Jasper, benadrukkend dat volharding leidt tot verrassende vondsten.

Het internet speelt een cruciale rol bij het begrijpen van de context van zijn vondsten. Via forums en online onderzoek verkrijgt hij waardevolle informatie over de herkomst en betekenis van de artefacten.

Gevraagd naar zijn mening over het tentoonstellen van zijn vondsten in een museum, reageert hij positief. “Leuk om te horen natuurlijk. Ook leuk voor anderen om te zien,” zegt hij. Jasper ziet het als een kans om de geschiedenis van Hellevoetsluis te verrijken en mensen bewust te maken van de maritieme geschiedenis van de stad en de handel dat heeft plaatsgevonden in Hellevoetsluis.

Tot slot deelt Jasper een waarschuwing voor aspirant-detectoristen, benadrukkend dat voorzichtigheid essentieel is. Hij deelt anekdotes over de vondst van explosieven en benadrukt het belang van het niet onderschatten van potentieel gevaarlijke ontdekkingen.