Getijden van Trots: Het geschenk van Johannes van Beek

Johannes van Beek, de opa van Hans van Beek, werd geboren in Hellevoetsluis in 1871. Hoewel hij gedurende zijn leven op verschillende plekken verbleef, keerde hij twee keer tijdelijk terug naar Hellevoetsluis, eerst in 1899 en later van 1902 tot 1913. In deze periodes aanschouwde hij de drukte van talloze schepen in de haven van Hellevoetsluis.

Johannes was zelf zeeloods, maar ook aan land bleef zijn hart bij de zee. In zijn vrije tijd hield hij zich bezig met twee passies: modelbouw en schilderkunst. Zijn creatieve uitingen draaiden vaak om de Nederlandse scheepvaart en de marine.

Niet alleen deelde hij zijn passie voor de zee en schepen met anderen door middel van zijn kunst, maar hij gaf ook een speciaal modelbootje aan zijn kleinzoon Hans. Inmiddels heeft Hans een hele collectie aangelegd met de spullen van zijn opa.

Hans verteld over het model: ’’Het scheepje wat mijn vader heeft gemaakt heeft een bijzondere historie. De Loodsboot Nr. 19 moest in de Tweede Wereldoorlog goud van de Rotterdamse bank in veiligheid brengen. In totaal vertrok het schip met 937 goudstaven van 12,5 kg per stuk aan boord. Op de weg terug ter hoogte van de Zevenmanshaven in Vlaardingen, klapte het schip op een zeemijn. Een grote explosie volgde. Het kostbare goud belandde op de bodem. Van de 22 opvarenden sneuvelden er 16. Tot op de dag van vandaag zijn niet alle goudstaven teruggevonden.’’

Als eerbetoon aan de tragische gebeurtenis met de Loodsboot 19 besloot Johannes een nauwgezet model van het schip te bouwen, waarbij hij elk detail zorgvuldig in acht nam.

Hans geeft aan dat het nu wel echt tijd wordt voor een restauratie van het model. ‘’Het is een prachtig model en het verdient een opknapbeurt. Als het in de tentoonstelling komt moet hij wel weer netjes zijn. Een mooie gelegenheid om er werk van te maken.’’