Guyon’s winnende bod: Van bijbel tot burgemeesterschap

Op een veiling stuitte Guyon Labouchere op een opmerkelijke schat: een imposante bijbel uit 1817, die ooit toebehoorde aan een van de eerste burgemeesters van de Hellevoetsluis, Pieter Emplaars Koly.

Het boek, met afmetingen van 27,5 cm bij 22,5 cm en een aanzienlijke dikte van 9 cm, bleek niet alleen historisch waardevol maar dus ook van persoonlijke relevantie voor Guyon, die zijn tijd graag besteedt aan geologie en oudheid. In zijn eigen woorden reflecteert Guyon op het moment van ontdekking: “Het is een mooie periode, een waar ik mijzelf ook mee bezig houdt in mijn onderzoek naar mijn familie van 1800 tot het heden. En toen bleek het ook nog dat het een toonbaar boekwerk was.

Tijdens zijn zoektocht naar informatie over de bijbel op internet, deelt Guyon: “Dan zoek je zoveel mogelijk uit dat je kan vinden op internet en dat was niet heel veel, maar wel een beetje.” Hij ontdekte dat de eigenaar, Pieter Emplaars Koly, niet alleen burgemeester was maar ook chirurgijn. Het feit dat Koly inentingen deed in Hellevoetsluis voegde nog meer betekenis toe aan de vondst. Guyon merkt op: “Dat maakt het voor mij ook interessant.”

Guyon over de bijbel: “Het staat in de kast en daar komt het niet uit, behalve nu, min of meer toevallig.” Zijn betrokkenheid bij het Droogdok als voormalig voorzitter en het zien van bijdragen van anderen aan Parels van Zolder motiveerde Guyon om zijn bijbel als potentieel museumwaardig te beschouwen: “Er stond een artikeltje in Groot-Hellevoet en ik zag dat Rich van Kralingen ook een stuk had ingeleverd waardoor ik dacht, nou als dat museumwaardig is dan kan deze bijbel misschien ook iets bijdragen.”

Pieter Emplaars Koly was een bijzonder figuur, verteld Guyon. Ooit viel een jongeman genaamd Jacob Simons met een boerenwagen, getrokken door twee paarden, van de kaai af in de haven. Hij lag zeven minuten onder water en werd als dood opgehaald. Echter, binnen drie kwartier herstelde de Chirurgijn Majoor der Marine, Pieter Emplaars Koly, hem weer tot leven. Voor deze heldendaad ontving Koly zelfs een Gouden medaille als erkenning. Naast zijn medische prestaties verzorgde hij ook de koepokinentingen in Hellevoetsluis toen hij daar generaal-majoor en chef van de geneeskundige dienst was, en later werd hij burgemeester.

 

Met betrekking tot de achtergrond van de bijbel en Koly’s rol als chirurgijn en burgemeester, deelt Guyon dit: “Ik denk wat mooi is aan dit object, en wat de geschiedenis van Hellevoetsluis kan verrijken, is dat je vanuit de beginperiode van Hellevoetsluis een bestuurlijke laag had en dat je hiermee iets hebt dat daar expliciet aan linkt. Er is uit die tijd zover ik weet niet zoveel bewaard gebleven dus dat maakt het nog mooier om iets te vinden wat extra bodem geeft aan de geschiedenis van Hellevoetsluis.”

Guyon hoopt dat de tentoonstelling “Parels van Zolder” niet alleen de schatten toont, maar ook mensen betrekt bij de geschiedenis van Hellevoetsluis: “Ik ben heel benieuwd wat de tentoonstelling gaat laten zien. Ik ben blij dat er een plek zal zijn waar je de geschiedenis van Hellevoetsluis, vooral als marinehaven, kan ontdekken aan de hand van deze objecten.” Hij benadrukt het belang van het delen van de geschiedenis van de stad en kijkt met enthousiasme uit naar de tentoonstelling.