Fortresse Holland opent Museumloods

Bijzondere stukken uit onder meer Rijksmuseum weer zichtbaar voor publiek

 Een nieuw museum
Het gebouw naast het droogdok is ruim een jaar dicht geweest voor een grootscheepse verbouwing. Dat was nodig om van het bezoekerscentrum van Droogdok Jan Blanken een volwaardig museum te maken. Hier wordt nu niet alleen het verhaal van het droogdok, maar van de hele geschiedenis van vesting- en marinehaven Hellevoetsluis verteld. Ook zijn de bijna 200 jaar oude maquettes van de Rijkswerf van Hellevoetsluis en het model van het droogdok te bewonderen. Beide maquettes waren voor renovatie terug naar het Rijksmuseum die eigenaar is van deze bijzondere museale stukken. Het nieuwe museum voldoet nu aan alle eisen om deze pronkstukken in volle glorie tentoon te stellen. Daarnaast toont het museum ook stukken uit het voormalig Stadsmuseum en bruikleen-stukken van het Maritiem Museum Rotterdam.

Wisseltentoonstelling: Parels van Zolder
De Museumloods biedt ook ruimte voor wisselende tentoonstellingen. De komende tijd is er ‘Parels van Zolder’ te bekijken. Dit samenwerkingsproject met Hellevoetse inwoners maakt verborgen schatten uit de geschiedenis van de stad zichtbaar. De tentoonstelling laat 10 nooit eerder vertoonde objecten zien, uit privébezit. Elk object heeft een fascinerend historisch en persoonlijk verhaal.

Over Fortresse Holland, Openluchtmuseum Hellevoetsluis
Openluchtmuseum Fortresse Holland heeft als doel om de grote betekenis die Hellevoetsluis als marine- en vestinghaven eeuwenlang voor Nederland heeft vervuld beter bekend te maken. Bezoekers vinden er boeiende presentaties over de marine en kustverdediging, kunnen wandelen door buitenexposities, op reis in de gangen van het droogdok en maritieme schepen ontdekken. Vanuit locatie Droogdok Jan Blanken wordt intensief samengewerkt met diverse lokale maatschappelijke en museale partijen om van Hellevoetsluis een toeristische bestemming van nationaal niveau te maken.