9 augustus 2021 – Na maanden van voorbereiding is het deze zomer dan toch eindelijk zo ver: Fortresse Holland, Openluchtmuseum Hellevoetsluis viert haar officiële opening met de buitententoonstelling Stroomversnelling, inclusief virtuele tijdlijn! Vanaf zaterdag 14 augustus 2021 zijn bezoekers, jong en oud, van harte welkom op het buitenterrein van Droogdok Jan Blanken om zich coronaproof onder te dompelen in de maritieme historie en het erfgoed van Hellevoetsluis aan de hand van de verhalen rondom 400 jaar Haven. De topstukken uit de collectie van het Stadsmuseum, dat onlangs haar vijftigjarig jubileum op de agenda had staan én toetrad tot Museumregister Nederland, worden hier gepresenteerd. Het is voor het publiek de eerste officiële kennismaking met stichting Fortresse Holland, die de komende jaren intensief samenwerkt met Droogdok Jan Blanken, Ramtorenschip Buffel en het Stadsmuseum Hellevoetsluis.

‘Hoe kun je als nieuw openluchtmuseum je deuren openen nu de coronamaatregelen beperkte mogelijkheden bieden en de museumloods nog niet verbouwd is?’

Dat vroeg stichting Fortresse Holland zich de afgelopen maanden vaker af. Het museum is dan ook maar wat blij dat zij mede dankzij de gemeente Hellevoetsluis, DeltaPORT Donatiefonds en het Kickstart Cultuurfonds vanaf 14 augustus 2021 toch een buitententoonstelling met virtuele tijdlijn kan presenteren.

Bij Stroomversnelling worden bezoekers aan de hand van een deel van de collectie van het Stadsmuseum meegenomen in de rijke historie van Hellevoetsluis. Vanaf het moment van oplevering van de vestinghaven in 1621, tot aan de opening van de Haringvlietdam in 1971 en de overgang naar de zoetwater recreatiehaven. Een beeldende trip door de eeuwen heen, langs hoogtepunten, zeeslagen, (wereld)oorlogen, technische ontwikkelingen, politieke beslissingen, vlotenparades, handelssuccessen en rampspoed. Vanzelfsprekend passeren ook diverse spraakmakende historische figuren de revue. Stapje voor stapje kom je dichter bij het hier en nu. Onderweg tref je een aantal QR-codes die je kunt scannen met je smartphone om online nog dieper in de virtuele tijdlijn en in de achtergronden van 400 jaar Haven Hellevoetsluis te duiken. Je maakt zo direct kennis met een belangrijk deel van de geheel vernieuwde website.

Directeur Duncan Peltenburg stapte op 1 februari 2021 aan boord van Fortresse Holland met een belangrijke taak: de rijke historie van de vestinghaven en het maritieme erfgoed op duurzame wijze ontsluiten. De komende jaren zet hij zich samen met het team en een grote groep betrokken vrijwilligers in om een brede doelgroep te bereiken en de grote betekenis die de stad als marine- en vestinghaven eeuwenlang voor Nederland heeft vervuld regionaal en nationaal te exploiteren. Dat het Stadsmuseum zich onlangs officieel mocht inschrijven in Museumregister Nederland, is een mooie eerste stap richting de toekomst.

Je vindt Stroomversnelling op het buitenterrein van Droogdok Jan Blanken, Dokweg 5 te Hellevoetsluis. Van 14 augustus 2021 t/m het voorjaar van 2022 is de buitententoonstelling gratis toegankelijk en zonder reservering te bezoeken. Daarnaast worden er rondleidingen verzorgd die te boeken zijn via deze website.