15 maart 2023 – Openluchtmuseum Fortresse Holland in Hellevoetsluis maakt bekend dat Margriet den Brok is benoemd tot algemeen directeur. Met ingang van 15 maart neemt zij de dagelijkse leiding van het museum op zich. Hiermee maakt het museum een volgende stap in de professionalisering. Margriet Den Brok is geen onbekende in de culturele sector. Als wethouder in Hellevoetsluis had zij kunst en cultuur in haar portefeuille.

Margriet den Brok: “Ik ben verheugd dat ik op deze manier mijn kennis en ervaring kan inzetten. Ik ben vanaf de start van Fortresse Holland betrokken geweest en het had altijd een warme plek in mijn hart. Al jaren werken vrijwilligers en betaalde krachten met hart en ziel aan het behoud van het culturele erfgoed in de vestinghaven van Hellevoetsluis. De historie van Hellevoetsluis is indrukwekkend. Dat moeten we koesteren en aan zoveel mogelijk bezoekers laten zien.”

Igor Kluin, voorzitter van bestuur van Fortresse Holland is blij met de benoeming van Margriet den Brok. “Margriet is in staat om samen met de medewerkers en  vrijwilligers van het museum de plannen voor het museum verder te realiseren. Ze heeft een sterke financiële en bestuurlijke achtergrond en kennis van het werkveld. Ze is een echte verbinder.”

Margriet den Brok begint aan een mooi jaar voor Fortresse Holland. De loods naast het Droogdok wordt momenteel verbouwd tot een moderne museum locatie. Dat verloopt voorspoedig en de verwachting is dat het eerste deel vanaf eind april alweer open kan. Daarmee kunnen de rondleidingen weer starten en de zaalverhuur. Ook start het dokken van de schepen weer, wat voor bezoekers altijd een imposant gezicht is. Het bezoekersdepot, gevestigd in het voormalig Stadsmuseum gaat ook weer open voor het publiek.

Margriet neemt het stokje over van huidig directeur a.i. Hans Bins, die nauw betrokken blijft bij Fortresse Holland als penningmeester in het bestuur.. Igor Kluin: “We danken Hans voor zijn zeer belangrijke rol in het verbinden van vrijwilligers en medewerkers na de fusie tussen Stadsmuseum en Droogdok.”

Fortresse Holland heeft als doel om de grote betekenis die Hellevoetsluis als marine- en vestinghaven eeuwenlang voor Nederland heeft vervuld de komende jaren regionaal en nationaal te exploiteren. Vanuit locatie Droogdok Jan Blanken wordt intensief samengewerkt met diverse lokale maatschappelijke en museale partijen om van Hellevoetsluis een toeristische bestemming van nationaal niveau te maken.

De rijke collectie aan gebouwen, schepen, objecten en documenten wordt op eigentijdse wijze

toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Daarnaast worden er educatieve en informatieve
programma’s voor op school ontwikkeld en gedurende het jaar diverse activiteiten voor toeristen, gezinnen en inwoners van Voorne aan Zee georganiseerd.