30 september 2021 – De komende tijd gaan we in gesprek met diverse mensen die Fortresse Holland en alles daaromheen mogelijk maken. Dit keer spraken we met Erik Noordzij, raadslid in Hellevoetsluis en actieve vrijwilliger uit Oudenhoorn.

Wat doe je allemaal in Hellevoetsluis? Wat is jouw link met de maritieme geschiedenis?
“Sinds 20 jaar ben ik samen met Bob Benschop (lopende lokale encyclopedie, red.), je snapt dat ik niet anders kon dan duiken in de geschiedenis van Voorne-Putten en met name Hellevoetsluis. Ik ben o.a. raadslid bij Inwonersbelang Hellevoetsluis, vrijwilliger bij de Moederdag Fair en bestuurslid bij Stichting Tractor Pulling Oudenhoorn. Tot voor kort was ik ook betrokken bij Vestingdagen Hellevoetsluis. Hét evenement op Voorne-Putten, met stoommachines, kermis maar ook veel aandacht en ruimte voor historische schepen en het maritieme verleden van de vesting.”

Brielle, Oostvoorne en Hellevoetsluis worden in 2023 één gemeente. Heeft dit ook voordelen voor het culturele veld op het eiland?
“Er ligt een kans voor een grotere visie op samengaan in bijvoorbeeld marketing, waarbij bezoek aan de regio steeds aantrekkelijker wordt, en alle partijen samenwerken in het uitlichten daarvan. Het is eng: wat betekent het voor mijn organisatie als onderdeeltje van het geheel? Je weet wat je hebt, niet wat je straks krijgt. Zoek dus nu al verbinding op gezamenlijke doelen. En laat zien dat je verbinding met elkaar weet te vinden. Zo kun je straks samen in gesprek met de gemeente over de toekomst. Anders ga je concurreren.”

“Fortresse Holland is al zo’n samenwerkingsverband. Elementen uit Stadsmuseum en Droogdok komen onder de aandacht, staan in verbinding. Ik zie Fortresse Holland graag uitgroeien tot de hele vesting. Het start met een paar partijen, dan haken hopelijk ook anderen aan. Zo kijk je naar het grote plaatje en de langere termijn. Fortresse Holland kan ook een rol spelen in de verduurzaming van de activiteiten en ideeën van 400 Jaar Haven. Overigens vond ik de panelen bij Stroomversnelling, met uitvergrote foto’s van de vesting, erg gaaf. Bij mij ging het kriebelen: ‘Wat is er toch veel veranderd!’”

Hoe kan Fortresse Holland de inwoners van Hellevoetsluis meer betrekken bij de lokale maritieme historie?
“Als ik naar de toekomst kijk, is deze historie een kracht. Een initiatief als Historyland heeft hoge amusementswaarde, trekt vrijwilligers, lokale en nieuwe bezoekers aan. Bezoekers worden soms ook verrast door iets anders dan waar ze eigenlijk voor komen. Als je regelmatig kleinschalige evenementen organiseert, ontdekken ze tegelijkertijd de historische vesting. Net als campinggasten die voor de braderie komen en ook meteen de bijzondere geschiedenis zien. De Efteling heeft ook een ander publiek bij het sprookjesbos dan bij de achtbaan, maar na een paar jaar komen die allemaal wel bij de achtbaan. Het zou interessant zijn om lokale technische opleidingen uit te nodigen projecten op het Droogdok te komen doen, en op die manier docenten en vrijwilligers erbij te betrekken.”

Waar kom je zelf graag in de vesting?
“Ik ga er graag uiteten, wandelen. Of naar een commissie- of raadsvergadering in het gemeentehuis. Daarnaast kom ik graag op het strand en geniet van het polderlandschap rondom Oudenhoorn. Op de Zeedijk kun je mooi fietsen, met zicht op het Haringvliet. Het geeft rust en ruimte na een werkdag!”