Reflecties van Erfgoed: Ontdek Albert’s unieke collectie

Al ruim 20 jaar weeft Albert Roodink een grote verzameling van ansichtkaarten en prenten die de rijke geschiedenis van Hellevoetsluis weerspiegelt. Als voormalig inkoper voor het gemeentehuis in Abbenbroek had Albert veel contacten opgedaan om een bijzondere collectie te verzamelen.

Albert deelt zijn reis in verzamelen: “Ik ben begonnen met ansichtkaarten, toen kwamen de polderkaarten, die kon ik voor een prikkie op de kop tikken. Toen kwam ik bij kunstenaar Frans Spuijbroek, die heeft ook hele mooie tekeningen gemaakt, en verder prachtige etsen van Hellevoetsluis door kunstenaar Dirk Nijland.” Alberts werd geboren in de Kerkstraat en als echte Hellevoeter gaat zijn passie voor Hellevoetsluis diep.

De collectie op Albert’s website is een ware schatkamer met wel 500 ansichtkaarten van Hellevoetsluis en 2500 ansichtkaarten in totaal. Albert vertelt over het bereik en de internationale aantrekkingskracht die zijn collectie heeft: “De verzameling van ansichtkaarten krijgt soms wel 1000 bezoekers per maand, aan IP-adressen kan je ook veel zien dat sommigen uit Amerika komen.”

Albert staat altijd ‘aan’, altijd op zoek naar nieuwe aanwinsten voor zijn collectie. Zijn speurtocht naar historische pareltjes gaat op verschillende manieren: hij struint Marktplaats af, speurt door rommelmarkten en wordt door kennissen op de hoogte gehouden van bijzondere vondsten. Vervolgens zorgt Albert er uit persoonlijke interesse voor dat het bewaard blijft.

Een van zijn meest waardevolle ontdekkingen is echter geen ansichtkaart of prent; het is een kaartje dat hem persoonlijk raakt. “Een van mijn favoriete vondsten is een bidprentje van mijn opa die overleden is en waar ik naar vernoemd ben. Die kwam ik toevallig tegen, daar zoek ik normaal niet naar.”

Hij gaat verder: “Verder ben ik trots op een prent van Frans Spuijbroek in negatief. Je hoort wel dat negatieven heel dik aangezet werden en dan drukten ze hem af, zodat je een positief kreeg. Maar in de tijd dat er geld nodig was werd de verkeerde, de negatief, ook verkocht. Ik herkende Hellevoetsluis er eerst niet in maar als je het bij een spiegel houdt klopt het wel. Het is een hele mooie ets. Die heb ik uiteindelijk gratis gekregen omdat hij dus eigenlijk verkeerd was maar dat maakt het juist bijzonder, vind ik.”

 

Albert zijn huis weerspiegelt de diversiteit van Hellevoetsluis. Zijn huis ademt geschiedenis, vol met ansichtkaarten en prenten, zelfs tot op het toilet. Albert’s bescheidenheid is kenmerkend maar hij geeft wel toe: “Ik denk dat de oud-Hellevoeters het prachtig zullen vinden. De reacties die ik krijg zijn vooral van oud-Hellevoeters die hier geboren zijn.” Zijn vrouw hoopt dat de jeugd ook interesse zal tonen in deze bijzondere tijdsbeelden. Albert vat het samen: “Er werd wat gevraagd en ik had wat.” Zijn collectie, zorgvuldig bewaard op zolder, blijft groeien.

Aan de hand van deze bijzondere selectie objecten uit zijn collectie krijgt het publiek de kans om een glimp op te vangen van Alberts unieke verzameling. Ontdek meer van zijn collectie op zijn website https://www.peertje.synology.me/photo